Home > Berichten > CV ketel en glas. Vriend of vijand?

CV ketel en glas. Vriend of vijand?

Glas en CV ketel

De koude wintermaanden staan voor de deur. Tijd om de CV ketel weer aan te zetten en het lekker behaaglijk in huis te maken. Toch is de CV-ketel tegenwoordig niet de enige factor voor een prettige temperatuur. Bij slechte isolatie gaat er veel warmte verloren. Glas kan daar een positieve, maar ook een negatieve rol in spelen. Heeft u isolatieglas, dan gaat er weinig warmte verloren. Is dit echter niet het geval, dan moet de CV ketel behoorlijk veel stoken.

HR-ketel en HR-glas

Glas en de centrale verwarming bepalen voor een groot gedeelte hoe uw energierekening eruit ziet. Heeft u bijvoorbeeld een HR-ketel en HR-glas, dan zullen de stookkosten relatief laag zijn en het huis lekker behaaglijk. Een uitstekende samenwerking! Heeft u echter enkel glas en nog een oude ketel, dan kunnen de stookkosten erg hoog zijn en de temperatuur onplezierig.

Eerst HR-glas, dan HR ketel

Heeft u nog enkel glas en een onzuinige ketel? Dan is het slim om deze allebei te vervangen. Weet u echter niet welke klus u als eerst moet aanpakken? Dan adviseren wij om eerst uw enkel glas te vervangen voor isolatieglas. De besparing op de energierekening is ongeveer 200 euro per maand, en min of meer vergelijkbaar met de besparing wanneer u een HR-ketel laat plaatsen. Echter, met isolatieglas zal er gelijk minder warmte verloren gaan, en zal het minder tochten in huis. Dit maakt het niet alleen behaaglijker in huis, het is ook nog eens goed voor het milieu.
Vervangt u eerst een oude ketel voor een HR-variant, dan merkt u verder niets van het verbeterde rendement, omdat er vanwege het enkele glas nog steeds behoorlijke isolatielekken aanwezig zijn. U zult het in eerste instantie alleen merken op de energierekening, en niet in huis. Is allebei vervangen financieel gezien geen probleem, dan raden we aan zowel de oude ketel als het glas te vervangen voor de modernere en verbeterde varianten. U zult de investering binnen 10 jaar hebben terugverdiend.

U-waarde

Wilt u weten wat de isolatiewaarde is van uw huidige glas en wat u kunt besparen? Dan kunt u kijken naar de u-waarde. Met deze waarde kunt u snel zien hoeveel warmte er in uw huis verloren gaat, uitgedrukt in een warmtedoorgangscoëfficient (W/m2K). Hoe lager deze waarde, hoe minder warmte er verloren gaat.

Standaard dubbel glas heeft een waarde van gemiddeld 3 W/m2K. Dit is al een stuk zuiniger dan enkelglas, dat een waarde heeft van ongeveer 5,5 W/m2K. HR glas is nog een stuk zuiniger, met een waarde rond de 1,5 W/m2K. Uw CV ketel zal in dat geval nog minder gas hoeven te gebruiken.

« Terug naar pagina overzicht